Biopsija grlića materice

Biopsija grlića materice je metoda kojom se uzima mali deo tkiva sa sumnjivog mesta na grliću materice i šalje na patohistološku analizu u cilju postavljanja konačne dijagnoze promena na grliću materice.

Biopsija je jednostavna, brza i bezbolna metoda koja se u najvećem broju slučajeva radi u lokalnoj anesteziji.

Indikacije za biopsiju grlića materice:

  • pojava atipičnih polja na grliću materice uočene tokom kolposkopskog pregleda
  • PAPA test sa sumnjivim karakteristikama (III b grupa).

Period izvođenja intervencije je nakon završetka menstrualnog krvarenja, a preduslov za izvođenje su uredni bakteriološki brisevi.

Postoje tri faze promena na grliću materice i u zavisnosti od toga koja je faza u pitanju, postoje različiti pristupi lečenju:

  • blago izmenjene ćelije, L SIL-ukoliko su premaligne promene u početnoj fazi, one se mogu ukloniti laserom, radiotalasima ili elektrokauterizacijom, čime se lečenje završava.
  • znatno izmenjene, atipične ćelije, H SIL (CIN II, CIN III i Ca in situ)-u ovom slučaju je neophodno uraditi konizaciju grlića materice, a deo tkiva se šalje na patohistološku analizu. Ukoliko se konizacijom utvrdi da je promena otklonjena “do u zdravo”, ovom procedurom je lečenje završeno.
  • ćelije invazivnog karcinoma-kada se nakon biopsije i konizacije histopatološkom analizom potvrdi prisustvo ćelija invanzivnog kacinoma, uglavnom se pristupa radikalnom operativnom lečenju.